اجرای برنامه توسعه بازار در شرکت های تولید ورق و کارتن مقوایی کروگیت دار
در سال های اخیر که شرکت ها نگران سهم خود از بازار هستند، توسعه بازار یکی از روش های ارزشمند برای حفظ و ارتقای سطح فروش سازمان و توسعه آن است. در ذیل نگاهی به حوزه های مهم این برنامه ضروری در سازمان ها می اندازیم:
توسعه بازار در کلیه صنایع شامل سه شاخه می باشد:
الف) توسعه محصول جدید
ب) توسعه فروش محصولات فعلی به مشتریان جدید که تاکنون از این نوع محصول استفاده نکرده اند.
ج) توسعه حوزه جغرافیای فروش محصول
الف) توسعه محصول جدید
در توسعه محصول جدید شرکت های تولید ورق و کارتن مقوایی کروگیت دار موارد ذیل را می تواند مد نظر قرار دهد:
- تولید کارتن در کارخنه کارتن سازی و چاپ و بسته بندی با رول از پیش چاپ شده به جای لمینت کارتن
- چاپ دیجیتال روی کارتن
- بهینه سازی طراحی گرافیکی و ساختاری روی سفارش مشتریان قبلی و جدید
- افزودن موارد خاص مثل پنجره زنی، چسب های چهار نقطه و طلاکوب روی کارتن
- تغییر روش های فروش و افزودن جذابیت خرید محصول بعنوان مثال تخفیف گذاری در دوره های خاصی از سال، ارائه کالاهای تکمیلی مثل چسب یا منگنه و..
ب) توسعه فروش محصولات فعلی به مشتریان جدید که تاکنون از این نوع محصول استفاده نکرده اند.
در این خصوص می توان با دسته بندی صنعت مشتریان و تعیین زیر مجموعه های آنها به صورت جزئی، مواردی که مشتریان در آن از انواع دیگر بسته بندی استفاده می کنند مشخص و با ارائه نمونه و مذاکره حضوری برای جذب این طیف از مشتریان اقدام کرد. مورد دیگر شرکت هایی هستند که تابحال واردات بسته بندی داشته اند و از محصولات ایرانی به دلیل ناپایداری کیفی استفاده نکرده اند.
ج) توسعه حوزه جغرافیای فروش محصول
به دلیل وجود صنایع کارتن سازی در بیشتر نقاط کشور، توسعه جغرافیای این صنعت دشوار است ولی با اجرای سیاست بند الف می توان در این حوزه نیز اقدامات موثری انجام داد. شرکت های تولید کننده محصولات با ارزش افزوده بالا در مناطق کمتر توسعه یافته کشور می تواند بازار هدف خوبی برای این موضوع باشد، همچنین لزوم دستیابی مستقیم به بازار خارجی بویژه بازار عراق به منظور عدم تاثیرپذیری از نوسان بازار داخلی ضروری است.
مثال هایی از توسعه بازار ذر شرکت های خارجی:
توسعه بازارـUber
Uber، طی دهه گذشته از طریق ترکیبی منحصر به فرد از استراتژی متنوع سازی (یعنی تحویل غذا ، دوچرخه ، اسکوتر و غیره) ، استراتژی توسعه بازار (یعنی به اشتراک گذاری سوارکاری ، ارتقاء لوکس و غیره) ، رشد چشمگیری داشته است. و استراتژی توسعه محصول در سال 2009 توسعه یافته و ابتدا در سال 2010 به یك بازار كوچك سان فرانسیسكو معرفی شد، استراتژی تهاجمی توسعه بازار Uber تا سال 2020 به بیش از 700 شهر در سراسر جهان رسیده است. مطلع بودن از هزینه جذب مشتری نیز یکی از المان هایی بود که کمک شایانی به uber در این مسیر داشته است.
توسعه بازارـ فیس بوک
فیس بوک به عنوان ابزاری کوچک و بومی سازی شده آغاز شد. این دانشجویان را قادر می سازد تا عکس های سر را مقایسه كنند و انتخاب كنند چه كسی جذاب است یا نه. با تبدیل شدن این نرم افزار به فیسبوکی که امروزه می شناسیم، دستیابی کاربران جدید و بازارها به منظور گسترش، اهمیت بیشتری پیدا کرد.
به عنوان ابزاری که استفاده از آن برای هر کسی رایگان است، برای تیم فیسبوک مهم بود که تمرکز جدی روی رفتار کاربر داشته باشد. با نگه داشتن هرچه بیشتر افراد در برنامه تا آنجا که ممکن است، می توانند درآمد بیشتری را از طریق تبلیغات به این کاربران هدایت کنند.
با تمرکز اصلی در مورد چگونگی استفاده مردم از برنامه و کارهایی که سعی می کنند در حین انجام آن انجام دهند ، فیس بوک می تواند دائماً استراتژی های جدید بازار را برای رشد اقتصادی، همه در محصول اصلی خود توسعه دهد.
وظایف مدیر توسعه بازار
همانطور که گفته شد، مدیر توسعه بازار نقشی اساسی در ایجاد تغییر و تحولات آینده کسبوکار شرکتها بازی می کند. در ادامه به طور خلاصه به شرح وظایف کلیدی یک مدیر توسعه بازار می پردازیم که شامل موارد زیر می شوند:
- برنامه ریزی و پیاده سازی استراتژی توسعه بازار برای مشتریان جدید و برقراری ارتباط با مدیران شرکت های تامین کننده خدمات مورد نیاز در زنجیره ارزش کسب وکار شرکت.
- نظارت و رهبری پروژه های توسعه بازار شرکت.
- تجزیه و تحلیل بازار برای شناخت فضای رشد جدید. تحلیل جذابیتها، نیازها و فرصتهای بازار برای ایجاد ارزشهای جدید برای مشتریان و ارائه راهکارهای موثر در این راستا.
- گسترش فرصتهای جدید در کسبوکار، تجاری کردن آنها و افزایش سود حاصل از رشد کسبوکار جدید.
- تبدیل ارزش هایی که کاربرد محصولات و تجربه خدمات شرکت به مشتری ارائه می دهد، به اطلاعات کاربردی برای گروه تبلیغاتی شرکت به منظور تعیین استراتژی های جدید ارائه کالا و خدمات.
چگونه می توان یک استراتژی توسعه بازار برای خودمان طراحی کرد
ایجاد یک استراتژی توسعه بازار برای هر کسب و کاری حیاتی است. بدون داشتن استراتژی توسعه بازار تلاش های شما برای جذب مشتریان از اثر گذاری کمتری برخوردار است. استراتژی شما باید به گونه ای باشد که نیاز های مشتریان را به خوبی پوشش بدهد و در عین حال باعث ایجاد روابط بلند مدت بین شما و مشتریان بشود. برای تحقق این امر باید استراتژی های خود را انعطاف پذیر طراحی کنیم بطوری که بتواند به تغییرات نیاز مشتری و تقاضای او به خوبی پاسخ دهد. در ابتدا باید نقاط قوت و ضعف خود را درک کنیم و پس از آن به توسعه استراتژی ها پرداخت و همچنین مشکلات و چالش های استراتژی بیان شوند.
خطرات و تهدیدات پیش رو برای مدیران توسعه بازار
یک مدیر بازاریابی در صورتی می تواند در کار خود موفق باشد که بازار مورد نظر را به درستی مطالعه کند و بشناسد. شناخت بازار یکی از اصول مهم موفقیت هر مدیر توسعه بازاری است ولی همه چیز نیست، زیرا مواردی ممکن است پیش بیاید که می تواند تهدید آمیز باشد و منجر به تجربه ناکامی و ناامیدی گردد. از جمله این موارد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نداشتن اطلاعات کافی از شرایط فرهنگی و اجتماعی که مشتریان و بازار مورد نظر در آن زندگی می کند.
- نداشتن برنامه و راهبرد کارآمد جهت تحقق هدفهای نهایی توسعه بازار
- سنجیدن میزان مفید بودن راهبردهای اتخاذ شده توسط مدیران بازاریابی
- سنجش دائمی تغییرات و تحولات ایجاد شده در نحوه ارائه و معرفی کالاها و یا سلایق و نیازهای مشتریان
- سنجش و آزمودن دقیق شبکه های ارتباطی با مشتریان و تبلیغ و معرفی کالا