محاسبات بهینه سازی ابعاد کارتن

محاسبات بهینه سازی ابعاد کارتن

محاسبات بهینه سازی ابعاد کارتن

برای بسیاری از مشتریان دانستن چگونگی بهینه سازی ابعاد کارتن در صنایع چاپ و بسته بندی و کارخانه کارتن سازی اهمیت بسزایی دارد، در ذیل این محاسبات و اصطلاحات مربوط به آن شرح داده شده است:

ابعاد ورق کارتن چاکی:

با در اختیار داشتن ابعاد مختلف کارتن (طول، عرض و ارتفاع) از طرف مشتری می­توان سایز برش، عرض و طول ورق کارتن موردنیاز را به‌صورت زیر به دست آورد.

  • سایز برش = مجموع طول دو لبه کارتن + ارتفاع کارتن
  • عرض ورق کارتن = سایز برش × حداکثر تعداد کات آف[1]
  • طول ورق کارتن = (مجموع طول + عرض کارتن) × 2 + مقدار لب چسب
  • پرت عرض ورق = 7/2 سانتی‌متر (5/2 سانتی‌متر برای کارتن­های روتین مانند بستنی)
  • لبه کارتن =

نکته: به‌صورت کلی، برای تولید کارتن مقدار لب چسب 4/3 سانتی­متر در نظر گرفته می­شود اما برای مواردی که استحکام بیشتر کارتن موردنظر است این مقدار تا 7 سانتی‌متر (کارتن تخم‌مرغ) نیز آفزایش می‌یابد. بااین‌وجود در فرایند فروش و برای قیمت دهی مقدار لب‌جوش عموماً 4 سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شود.

توجه: حداکثر تعداد کات آف بستگی به نمونه کارتن موردنظر می‌تواند متفاوت باشد بدین‌صورت که با توجه به ابعاد درخواستی کارتن و البته محدودیت دستگاه‌های موجود برای تولید ورق کارتن (ماکزیمم عرض 2 متر)، این مقدار تعیین می­گردد. به‌صورت کلی حداکثر تعداد ممکن کات آف برای تجهیزات موجود 5 است.

نکته: برای اندازه لبه برش به عددی با حداکثر تک اعشار نیاز داریم، لذا در صورت داشتن عددی با بیش از یک اعشار، مقدار به‌دست‌آمده را برای کارتن­های سه لایه به پایین و برای کارتن­های پنج لایه به بالا رند می­کنیم. برای مثال مقدار 85/12 برای کارتن سه لایه 8/12 و برای کارتن پنج لایه 9/12 گزارش می­گردد.

علت پرت عرض ورق: در فرایند تولید ورق کارتن، ابتدا ورق سینگل تولیدشده و سپس این ورق وارد قسمت دابل شده تا رویه کارتن به آن بچسبد. در حین انجام این فرایند ورق کارتن باید در راستای ثابتی انتقال یابد و این عمل توسط دستگاه وکیوم که قبل از قسمت دابل قرارگرفته انجام می‌گیرد. درواقع دستگاه وکیوم، ورق سینگل تولیدشده را جوری تنظیم می­کند که در یک راستا جلو برود و با چسبیدن به لایه رویی، زیر پتوی تجهیز رفته، خط تا بخورد و در نهایت برش داده شود. به دلیل عملکرد نامناسب دستگاه وکیوم (به اصطلاح نامیزان بودن و بازی کردن تسمه­های وکیوم)، ورق­های تولیدی کمی جابجا شده و از راستای خود کمی منحرف می­شوند. به همین دلیل به جهت جلوگیری از فلوت نما شدن کارتن، مقدار 5/2 تا 7/2 سانتی‌متر پرت برای ورق­های تولیدی در نظر گرفته می­شود.

نکته: با فرض داشتن عرض ورق 5/167 سانتی­متر، درصورتی‌که به‌ جای استفاده از مقدار 5/2 سانتی‌متر پرت عرض ورق، مقدار 7/2 سانتی‌متر لحاظ شود، مقدار کلی عرض از 170 سانتی‌متر به 2/170 سانتی‌متر تغییر می­کند. در این حالت برای کاهش عرض میزان عرض ورق (کاهش مصرف کاغذ) دو راه­حل وجود دارد.

  1. کم کردن ابعاد عرض و ارتفاع به مقدار حداکثر 2 میلی‌متر (می‌توان این تغییر در ابعاد را بدون هماهنگی با مشتری انجام داد)
  2. باز گذاشتن در کارتن با هماهنگی مشتری

لازم به ذکر است که با هماهنگی با واحد تولید می­توان از هر کدام از اضلاع ارتفاع و عرض به میزان حداکثر 2 میلی­متر کم کرد تا ابعاد موردنظر به دست آید.

توجه: تعیین اولویت ارتفاع و عرض ورق به‌منظور کاهش سایز به میزان 2 میلی‌متر: اولویت کاهش سایز برای کارتن­های مختلف تفاوت می­کند. به‌صورت کلی برای محصولاتی که بسته‌بندی جعبه­ای و غیرقابل تغییر شکل دارند مانند رز تحریر، بهتر است عرض ورق را در حد 2 میلی‌متر کاهش داد ولی ارتفاع را نمی­توان کاهش داد درحالی‌که برای محصولات حجمی (فله­ای) مانند پفک و بستنی، بهتر است این مقدار از ارتفاع کم شود تا پرت ورق جبران شود.

مثال: با در نظر گرفتن مقادیر زیر برای اندازه عرض ورق داریم:

حالت اول: عرض ورق = 168 سانتی‌متر

حالت دوم: ورق = 5/168 سانتی‌متر

بعد از اضافه شدن مقدار پرت 7/2 سانتی‌متر به مقادیر فوق داریم:

حالت اول: عرض ورق + مقدار پرت = 7/170 سانتی‌متر. در این حالت می­توان با کم کردن ابعاد عرض یا ارتفاع در نهایت به مقدار مطلوب 170 سانتی­متر دست‌یافت.

حالت دوم: عرض ورق + مقدار پرت = 2/171 سانتی‌متر. در این حالت نمی­توان به روش بالا مقدار عرض ورق را اصلاح کرد، بنابراین باید با مشتری وارد مذاکره شده و با بیان اینکه تحت این شرایط میزان پرت کارتن تولیدی بالا است، پیشنهاد شود تا در کارتن به میزان تقریبی 5/0 سانتی­متر باز بماند تا بدین­وسیله مقدار عرض کارتن اصلاح گردد.

 ابعاد برداری از کارتن چاکی: هنگام ابعاد برداری از کارتن چاکی برای هر وجه کارتن باید یک چاک را در نظر گرفت. لازم به ذکر است که اندازه‌گیری فاصله وسط تا وسط هر وجه روش مناسبی نیست زیرا با قرار گرفتن خط تا وسط قسمت چاک کارتن، محاسبه این مقدار دشوار می­شود؛ بنابراین، بهترین روش اندازه­گیری وجه از انتهای یک چاک تا ابتدای چاک دیگر است. ( یعنی با هر وجه (هر لت کارتن) یک چاک هم به همراه آن محاسبه شود.)

تأثیر تغییر اندازه ابعاد بر قیمت تمام‌شده کارتن: تغییر اندازه وجه طول برخلاف وجه عرض خیلی تأثیرگذار نیست، درحالی‌که وجه عرض بسیار مهم بوده و تغییر اندازه آن سبب افزایش قیمت 500 الی 600 تومانی می­گردد.

  • کارتن قالبی: در این نوع کارتن به دلیل عدم وجود محدودیت، تنوع شکل کارتن بسیار زیاد است.
  • کارتن قالبی چاکی:

کارتن­های پوستری (لمینیتی) یا کارتن­های با ابعاد کوچک در این حوزه قرار دارند.

نکته: به‌صورت کلی اصول کارتن به این صورت است که کارتن دو ارتفاع داشته باشد زیرا هنگامی‌که ورق کارتن را به‌صورت جعبه درمی‌آوریم، لبه عرض داخل کارتن رفته و لبه طول روی آن می‌آید. در غیر این صورت، هنگامی‌که ورق کارتن را به‌صورت جعبه درمی‌آوریم، در کارتن بالاتر از سطح کارتن قرار می­گیرد و چفت نمی­شود و این به دلیل هم‌راستا بودن خط تای عرض و طول است؛ بنابراین ارتفاع لت طول را بیشتر کرده تا به‌راحتی بتواند روی لت عرض قرار بگیرد. این افزایش طول همچنین باعث شکیل‌تر شدن کارتن می­گردد.

توجه: مقدار افزایش ارتفاع لت طول برای کارتن­های سه لایه و پنج لایه از هر طرف به ترتیب 3 میلی­متر و 5 میلی­متر است. لازم به ذکر است که ارتفاع اصلی (ارتفاع خواسته‌شده توسط مشتری) همان ارتفاع لت عرض است.

 نکته: کارتن لمینیتی همواره به‌صورت قالبی تهیه می­شود زیرا در غیر این صورت پوستر چسبیده شده روی ورق در هنگام چاپ، توسط تیغ دستگاه چاپ پاره می‌گردد به همین دلیل برای جلوگیری از پاره شدن ارتفاع ورق در این نوع کارتن­ها پس از چسبیده شدن پوستر، کارتن قالب می­خورد.

توجه: در کاتن­های قالبی پس از گرفتن نمونه قالب از مشتری، شناسنامه کارتن مشخص می­شود. درصورتی‌که به جای نمونه قالب، مشتری ابعاد کارتن را گزاش کند، با توجه به درخواست مشتری محاسبات انجام می­گیرد. بدین‌صورت که اگر مشتری کارتن چاکی بخواهد مشابه توضیحات قبل، محاسبات مربوطه انجام می­گیرد. در غیر این صورت، ابعاد را در قالب در نظر گرفته و با مشخص کردن اندازه لبه، ارتفاع وجه طول و ارتفاع وجه عرض، محاسبات بر اساس بزرگ‌ترین ارتفاع (ارتفاع وجه طول) انجام می­گیرد. لازم به ذکر است که برای تمام کارتن­های قالبی، مقدار 5/1 سانتی­متر پرت ورق را در محاسبات لحاظ می­کنیم؛ بنابراین، بر اساس ابعاد داده‌شده توسط مشتری، مقادیر تیغ به تیغ ورق در هر دو راستا به‌دست‌آمده و با مقدار پرت 5/1 سانتی­متر اضافه می­گردد. عدد به‌دست‌آمده در راستای طول همان طول کلی ورق کارتن است. برای به‌دست‌آمده عرض کلی ورق، کافی است مقدار به‌دست‌آمده در راستای عرض را در تعداد حداکثر کات آف ضرب کنیم.

  • کارتن­های کفی­دری (تلسکوپی)

توجه: به‌صورت كلي براي مشخص كردن جهت فلوت در كارتن­هاي چاكي، با در نظر گرفتن ضلع ارتفاع يا همان ستون كارتن (محلي كه محصول در آن قرار مي­گيرد)، جهت فلوت را هم نيز در همان راستا تعريف مي­كنيم. با این ‌وجود، براي كارتن­هاي كفي­دري (اصطلاحاً تلسكوپي يا قفلي مانند كارتن خرما)، جهت فلوت در راستاي قفل در نظر می گیریم زيرا در اين حالت قفل یا قسمت دوبل نقش ستون را بازي مي­كند. در واقع برای این کارتن­ها، قفل جعبه جهت فلوت را مشخص می­کند؛ در غیر این صورت اگر فلوت عکس قفل و در راستای ارتفاع تک کارتن قرار گیرد، لت قفلی هنگام بسته شدن ممکن است از وسط خم شده و بشکند و در نتیجه استحکام کافی را نداشته باشد.

نكته: ارتفاع لبه دوم (لتي كه قفل کارتن به آن متصل است) براي همه انواع اين کارتن‌ها اعم از سه لايه و پنج لايه (با فلوت‌هایی از نوع E, B و C) به نسبت ارتفاع لبه اول بايد به ميزان 2 ميلي­متر كمتر باشد. اين كاهش ارتفاع براي كارتن پلاست نيز ضروری است. لازم به ذكر است كه اين كاهش ارتفاع به دليل عدم گیرکردن لت ارتفاع به كف و سهولت قفل شدن آن است.

توجه: دليل استفاده از خط تاي دوبل وجود لت­هاي جانبي است كه هنگام تبدیل ورق كارتن به جعبه بسته مي­شوند. بنابراين به دلیل وجود این لت­های جانبی بايد اندازه خط تا دو برابر شود تا لت قفلي به‌راحتی بتواند روي لت­هاي مذكور چرخيده و در محل قفلی چفت شود.

توجه: به عنوان نمونه برای کارتن پنج لایه به دلیل اینکه ضخامت ورق تقریباً 7 میلی­متر بوده و لت­های جانبی و ارتفاع اصلی باید توسط لت ارتفاع دوم پوشش داده شوند، مقدار فاصله خط تای دوبل برابر 7/0×2 = 4/1 ~ 5/1 سانتي­متر در نظر گرفته می­شود. همین برهان را برای بقیه موارد نیز می­توان استفاده کرد.

نكته: برای همه جعبه­های کفی­دری (سلولزی و کارتن­ پلاست) باید جهت فلوت­های کف و در جعبه خلاف یکدیگر باشد تا جعبه نهایی اصطلاحاً به صورت کلاف درآمده و استحکام بیشتری داشته باشد.

نکته: در کارتن­های سلولزی بهترین حالت این است که برای کف کارتن، جهت فلوت (قفلی) را در جهت طول کارتن گرفته (وجه بزرگ‌تر) و برای درب کارتن، جهت فلوت (قفلی) را در جهت عرض کارتن در نظر می­گیریم.

توجه: هنگام طراحی جعبه­های کارتن پلاست به دلیل ملاحظات وزن نهایی جعبه، باید جهت فلوت کف و در کارتن را برعکس کارتن­های سلولزی در نظر گرفت.

توجه: در کارتن­های نواری (مانند کارتن کاشی)، به جهت جلوگیری از تکرار اشتباه و مشخص شدن سر و ته کارتن یک طراحی منحصربه‌فرد توسط کارخانه الماس سبز کویر ارائه گردیده است که در آن قسمت سر کارتن به‌صورت گرد و به اصطلاح با هندسه کونیک طراحی می­گردد. لازم به ذکر است که در این نوع کارتن­ها (کارتن کاشی) جهت فلوت آن‌چنان مهم نبوده و معمولاً توسط مشتری مشخص می­گردد.

توجه: کارتن های کاشی در اغلب موارد به دو صورت نواری و بشقابی می باشد که تمام سایز های کاشی بر اساس ابعاد و تعداد کاشی قرار گیرنده در کارتن به صورت قالبی تولید می شود.

توجه: به ابعاد تیغ به تیغ قالب هم به طول و هم به عرض تیغ به تیغ 5/1 سانتی متر اضافه می کنیم و به ضریب حداکثر تعداد برش بر اساس عرض مورد نیاز محاسبه ابعادی ورق را انجام می دهیم.

محاسبات بهینه سازی ابعاد کارتن

برای بسیاری از مشتریان دانستن چگونگی بهینه سازی ابعاد کارتن اهمیت بسزایی دارد، در ذیل این محاسبات و اصطلاحات مربوط به آن شرح داده شده است:

ابعاد ورق کارتن چاکی:

با در اختیار داشتن ابعاد مختلف کارتن (طول، عرض و ارتفاع) از طرف مشتری می­توان سایز برش، عرض و طول ورق کارتن موردنیاز را به‌صورت زیر به دست آورد.

  • سایز برش = مجموع طول دو لبه کارتن + ارتفاع کارتن
  • عرض ورق کارتن = سایز برش × حداکثر تعداد کات آف[1]
  • طول ورق کارتن = (مجموع طول + عرض کارتن) × 2 + مقدار لب چسب
  • پرت عرض ورق = 7/2 سانتی‌متر (5/2 سانتی‌متر برای کارتن­های روتین مانند بستنی)
  • لبه کارتن =

 

نکته: به‌صورت کلی، برای تولید کارتن مقدار لب چسب 4/3 سانتی­متر در نظر گرفته می­شود اما برای مواردی که استحکام بیشتر کارتن موردنظر است این مقدار تا 7 سانتی‌متر (کارتن تخم‌مرغ) نیز آفزایش می‌یابد. بااین‌وجود در فرایند فروش و برای قیمت دهی مقدار لب‌جوش عموماً 4 سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شود.

توجه: حداکثر تعداد کات آف بستگی به نمونه کارتن موردنظر می‌تواند متفاوت باشد بدین‌صورت که با توجه به ابعاد درخواستی کارتن و البته محدودیت دستگاه‌های موجود برای تولید ورق کارتن (ماکزیمم عرض 2 متر)، این مقدار تعیین می­گردد. به‌صورت کلی حداکثر تعداد ممکن کات آف برای تجهیزات موجود 5 است.

نکته: برای اندازه لبه برش به عددی با حداکثر تک اعشار نیاز داریم، لذا در صورت داشتن عددی با بیش از یک اعشار، مقدار به‌دست‌آمده را برای کارتن­های سه لایه به پایین و برای کارتن­های پنج لایه به بالا رند می­کنیم. برای مثال مقدار 85/12 برای کارتن سه لایه 8/12 و برای کارتن پنج لایه 9/12 گزارش می­گردد.

علت پرت عرض ورق: در فرایند تولید ورق کارتن، ابتدا ورق سینگل تولیدشده و سپس این ورق وارد قسمت دابل شده تا رویه کارتن به آن بچسبد. در حین انجام این فرایند ورق کارتن باید در راستای ثابتی انتقال یابد و این عمل توسط دستگاه وکیوم که قبل از قسمت دابل قرارگرفته انجام می‌گیرد. درواقع دستگاه وکیوم، ورق سینگل تولیدشده را جوری تنظیم می­کند که در یک راستا جلو برود و با چسبیدن به لایه رویی، زیر پتوی تجهیز رفته، خط تا بخورد و در نهایت برش داده شود. به دلیل عملکرد نامناسب دستگاه وکیوم (به اصطلاح نامیزان بودن و بازی کردن تسمه­های وکیوم)، ورق­های تولیدی کمی جابجا شده و از راستای خود کمی منحرف می­شوند. به همین دلیل به جهت جلوگیری از فلوت نما شدن کارتن، مقدار 5/2 تا 7/2 سانتی‌متر پرت برای ورق­های تولیدی در نظر گرفته می­شود.

نکته: با فرض داشتن عرض ورق 5/167 سانتی­متر، درصورتی‌که به‌ جای استفاده از مقدار 5/2 سانتی‌متر پرت عرض ورق، مقدار 7/2 سانتی‌متر لحاظ شود، مقدار کلی عرض از 170 سانتی‌متر به 2/170 سانتی‌متر تغییر می­کند. در این حالت برای کاهش عرض میزان عرض ورق (کاهش مصرف کاغذ) دو راه­حل وجود دارد.

  1. کم کردن ابعاد عرض و ارتفاع به مقدار حداکثر 2 میلی‌متر (می‌توان این تغییر در ابعاد را بدون هماهنگی با مشتری انجام داد)
  2. باز گذاشتن در کارتن با هماهنگی مشتری

لازم به ذکر است که با هماهنگی با واحد تولید می­توان از هر کدام از اضلاع ارتفاع و عرض به میزان حداکثر 2 میلی­متر کم کرد تا ابعاد موردنظر به دست آید.

توجه: تعیین اولویت ارتفاع و عرض ورق به‌منظور کاهش سایز به میزان 2 میلی‌متر: اولویت کاهش سایز برای کارتن­های مختلف تفاوت می­کند. به‌صورت کلی برای محصولاتی که بسته‌بندی جعبه­ای و غیرقابل تغییر شکل دارند مانند رز تحریر، بهتر است عرض ورق را در حد 2 میلی‌متر کاهش داد ولی ارتفاع را نمی­توان کاهش داد درحالی‌که برای محصولات حجمی (فله­ای) مانند پفک و بستنی، بهتر است این مقدار از ارتفاع کم شود تا پرت ورق جبران شود.

 

مثال: با در نظر گرفتن مقادیر زیر برای اندازه عرض ورق داریم:

حالت اول: عرض ورق = 168 سانتی‌متر

حالت دوم: ورق = 5/168 سانتی‌متر

بعد از اضافه شدن مقدار پرت 7/2 سانتی‌متر به مقادیر فوق داریم:

حالت اول: عرض ورق + مقدار پرت = 7/170 سانتی‌متر. در این حالت می­توان با کم کردن ابعاد عرض یا ارتفاع در نهایت به مقدار مطلوب 170 سانتی­متر دست‌یافت.

حالت دوم: عرض ورق + مقدار پرت = 2/171 سانتی‌متر. در این حالت نمی­توان به روش بالا مقدار عرض ورق را اصلاح کرد، بنابراین باید با مشتری وارد مذاکره شده و با بیان اینکه تحت این شرایط میزان پرت کارتن تولیدی بالا است، پیشنهاد شود تا در کارتن به میزان تقریبی 5/0 سانتی­متر باز بماند تا بدین­وسیله مقدار عرض کارتن اصلاح گردد.

 ابعاد برداری از کارتن چاکی: هنگام ابعاد برداری از کارتن چاکی برای هر وجه کارتن باید یک چاک را در نظر گرفت. لازم به ذکر است که اندازه‌گیری فاصله وسط تا وسط هر وجه روش مناسبی نیست زیرا با قرار گرفتن خط تا وسط قسمت چاک کارتن، محاسبه این مقدار دشوار می­شود؛ بنابراین، بهترین روش اندازه­گیری وجه از انتهای یک چاک تا ابتدای چاک دیگر است. ( یعنی با هر وجه (هر لت کارتن) یک چاک هم به همراه آن محاسبه شود.)

 

تأثیر تغییر اندازه ابعاد بر قیمت تمام‌شده کارتن: تغییر اندازه وجه طول برخلاف وجه عرض خیلی تأثیرگذار نیست، درحالی‌که وجه عرض بسیار مهم بوده و تغییر اندازه آن سبب افزایش قیمت 500 الی 600 تومانی می­گردد.

 

  • کارتن قالبی: در این نوع کارتن به دلیل عدم وجود محدودیت، تنوع شکل کارتن بسیار زیاد است.
  • کارتن قالبی چاکی:

کارتن­های پوستری (لمینیتی) یا کارتن­های با ابعاد کوچک در این حوزه قرار دارند.

نکته: به‌صورت کلی اصول کارتن به این صورت است که کارتن دو ارتفاع داشته باشد زیرا هنگامی‌که ورق کارتن را به‌صورت جعبه درمی‌آوریم، لبه عرض داخل کارتن رفته و لبه طول روی آن می‌آید. در غیر این صورت، هنگامی‌که ورق کارتن را به‌صورت جعبه درمی‌آوریم، در کارتن بالاتر از سطح کارتن قرار می­گیرد و چفت نمی­شود و این به دلیل هم‌راستا بودن خط تای عرض و طول است؛ بنابراین ارتفاع لت طول را بیشتر کرده تا به‌راحتی بتواند روی لت عرض قرار بگیرد. این افزایش طول همچنین باعث شکیل‌تر شدن کارتن می­گردد.

توجه: مقدار افزایش ارتفاع لت طول برای کارتن­های سه لایه و پنج لایه از هر طرف به ترتیب 3 میلی­متر و 5 میلی­متر است. لازم به ذکر است که ارتفاع اصلی (ارتفاع خواسته‌شده توسط مشتری) همان ارتفاع لت عرض است.

 نکته: کارتن لمینیتی همواره به‌صورت قالبی تهیه می­شود زیرا در غیر این صورت پوستر چسبیده شده روی ورق در هنگام چاپ، توسط تیغ دستگاه چاپ پاره می‌گردد به همین دلیل برای جلوگیری از پاره شدن ارتفاع ورق در این نوع کارتن­ها پس از چسبیده شدن پوستر، کارتن قالب می­خورد.

توجه: در کاتن­های قالبی پس از گرفتن نمونه قالب از مشتری، شناسنامه کارتن مشخص می­شود. درصورتی‌که به جای نمونه قالب، مشتری ابعاد کارتن را گزاش کند، با توجه به درخواست مشتری محاسبات انجام می­گیرد. بدین‌صورت که اگر مشتری کارتن چاکی بخواهد مشابه توضیحات قبل، محاسبات مربوطه انجام می­گیرد. در غیر این صورت، ابعاد را در قالب در نظر گرفته و با مشخص کردن اندازه لبه، ارتفاع وجه طول و ارتفاع وجه عرض، محاسبات بر اساس بزرگ‌ترین ارتفاع (ارتفاع وجه طول) انجام می­گیرد. لازم به ذکر است که برای تمام کارتن­های قالبی، مقدار 5/1 سانتی­متر پرت ورق را در محاسبات لحاظ می­کنیم؛ بنابراین، بر اساس ابعاد داده‌شده توسط مشتری، مقادیر تیغ به تیغ ورق در هر دو راستا به‌دست‌آمده و با مقدار پرت 5/1 سانتی­متر اضافه می­گردد. عدد به‌دست‌آمده در راستای طول همان طول کلی ورق کارتن است. برای به‌دست‌آمده عرض کلی ورق، کافی است مقدار به‌دست‌آمده در راستای عرض را در تعداد حداکثر کات آف ضرب کنیم.

  • کارتن­های کفی­دری (تلسکوپی)

توجه: به‌صورت كلي براي مشخص كردن جهت فلوت در كارتن­هاي چاكي، با در نظر گرفتن ضلع ارتفاع يا همان ستون كارتن (محلي كه محصول در آن قرار مي­گيرد)، جهت فلوت را هم نيز در همان راستا تعريف مي­كنيم. با این ‌وجود، براي كارتن­هاي كفي­دري (اصطلاحاً تلسكوپي يا قفلي مانند كارتن خرما)، جهت فلوت در راستاي قفل در نظر می گیریم زيرا در اين حالت قفل یا قسمت دوبل نقش ستون را بازي مي­كند. در واقع برای این کارتن­ها، قفل جعبه جهت فلوت را مشخص می­کند؛ در غیر این صورت اگر فلوت عکس قفل و در راستای ارتفاع تک کارتن قرار گیرد، لت قفلی هنگام بسته شدن ممکن است از وسط خم شده و بشکند و در نتیجه استحکام کافی را نداشته باشد.

نكته: ارتفاع لبه دوم (لتي كه قفل کارتن به آن متصل است) براي همه انواع اين کارتن‌ها اعم از سه لايه و پنج لايه (با فلوت‌هایی از نوع E, B و C) به نسبت ارتفاع لبه اول بايد به ميزان 2 ميلي­متر كمتر باشد. اين كاهش ارتفاع براي كارتن پلاست نيز ضروری است. لازم به ذكر است كه اين كاهش ارتفاع به دليل عدم گیرکردن لت ارتفاع به كف و سهولت قفل شدن آن است.

 

توجه: دليل استفاده از خط تاي دوبل وجود لت­هاي جانبي است كه هنگام تبدیل ورق كارتن به جعبه بسته مي­شوند. بنابراين به دلیل وجود این لت­های جانبی بايد اندازه خط تا دو برابر شود تا لت قفلي به‌راحتی بتواند روي لت­هاي مذكور چرخيده و در محل قفلی چفت شود.

توجه: به عنوان نمونه برای کارتن پنج لایه به دلیل اینکه ضخامت ورق تقریباً 7 میلی­متر بوده و لت­های جانبی و ارتفاع اصلی باید توسط لت ارتفاع دوم پوشش داده شوند، مقدار فاصله خط تای دوبل برابر 7/0×2 = 4/1 ~ 5/1 سانتي­متر در نظر گرفته می­شود. همین برهان را برای بقیه موارد نیز می­توان استفاده کرد.

 

نكته: برای همه جعبه­های کفی­دری (سلولزی و کارتن­ پلاست) باید جهت فلوت­های کف و در جعبه خلاف یکدیگر باشد تا جعبه نهایی اصطلاحاً به صورت کلاف درآمده و استحکام بیشتری داشته باشد.

 

نکته: در کارتن­های سلولزی بهترین حالت این است که برای کف کارتن، جهت فلوت (قفلی) را در جهت طول کارتن گرفته (وجه بزرگ‌تر) و برای درب کارتن، جهت فلوت (قفلی) را در جهت عرض کارتن در نظر می­گیریم.

 

توجه: هنگام طراحی جعبه­های کارتن پلاست به دلیل ملاحظات وزن نهایی جعبه، باید جهت فلوت کف و در کارتن را برعکس کارتن­های سلولزی در نظر گرفت.

 

توجه: در کارتن­های نواری (مانند کارتن کاشی)، به جهت جلوگیری از تکرار اشتباه و مشخص شدن سر و ته کارتن یک طراحی منحصربه‌فرد توسط کارخانه الماس سبز کویر ارائه گردیده است که در آن قسمت سر کارتن به‌صورت گرد و به اصطلاح با هندسه کونیک طراحی می­گردد. لازم به ذکر است که در این نوع کارتن­ها (کارتن کاشی) جهت فلوت آن‌چنان مهم نبوده و معمولاً توسط مشتری مشخص می­گردد.

توجه: کارتن های کاشی در اغلب موارد به دو صورت نواری و بشقابی می باشد که تمام سایز های کاشی بر اساس ابعاد و تعداد کاشی قرار گیرنده در کارتن به صورت قالبی تولید می شود.

توجه: به ابعاد تیغ به تیغ قالب هم به طول و هم به عرض تیغ به تیغ 5/1 سانتی متر اضافه می کنیم و به ضریب حداکثر تعداد برش بر اساس عرض مورد نیاز محاسبه ابعادی ورق را انجام می دهیم.

برچسب‌ها: بدون برچسب

دیدگاه خود را بنویسید

برای افزودن دیدگاه باید وارد شوید